Πειραιάς

piraeusΟ Πειραιάς είναι πόλη της περιφέρειας Αττικής και διαθέτει το σημαντικότερο λιμάνι της Ελλάδας. Βρίσκεται 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας και εκτείνεται κατά μήκος της ανατολικής ακτής του Σαρωνικού Κόλπου.

Έχει μια μακρά καταγεγγραμένη ιστορία, η οποία χρονολογείται από την Αρχαία Ελλάδα. Η πόλη του Πειραιά έφτασε στο μεγαλύτερο σημείο ακμής κατά την κλασική εποχή (5ος αιώνας π.Χ.), όταν επελέγη ως το επίνειο της αθηναϊκής πόλης-κράτους, και μεταμορφώθηκε σε ένα πρότυπο λιμάνι, το κύριο της Αρχαίας Ελλάδας, που συγκέντρωνε όλο το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της Αθήνας. Μετά τον 4ο αιώνα ξεκίνησε η σταδιακή παρακμή του, που διήρκεσε μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν η Αθήνα επελέγη για πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους και το λιμάνι του Πειραιά ανέκαμψε.
Ο Πειραιάς, στην σύγχρονη εποχή, είναι μια μεγάλη πόλη (αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο οικισμό της Ελλάδας) που σφύζει από δραστηριότητα και φέρει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου βιομηχανικού και εμπορικού κέντρου. Το λιμάνι του είναι το κυριότερο της Ελλάδας, το μεγαλύτερο σε επιβατική κίνηση λιμάνι της Ευρώπης και το τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου, εξυπηρετώντας περίπου 20 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Με διεκπαιρεωτική ικανότητα 1,4 εκατομμύρια TEU, ο Πειραιάς συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πρώτα 10 εμπορικά λιμάνια στην Ευρώπη και αποτελεί το κορυφαίο εμπορικό λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου.
Η πόλη του Πειραιά φιλοξένησε εκδηλώσεις στους καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και του 2004.

Comments are closed.