Νίκος Χαλιάσας – Βιογραφικό

Nikos Haliassas

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Μελέτησε βιολί με τον Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών ξεκινώντας σε ηλικία 6 ετών. Το 1989, πήρε το δίπλωμα βιολιού, με Άριστα και Βραβείο παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές του στη Royal Academy of Music του Λονδίνου με τον Howard Davis. Αποφοίτησε το 1990, παίρνοντας το δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών. Στη συνέχεια φοίτησε στο Royal College of Music του Λονδίνου στην τάξη του Grigori Zhislin, απ’ όπου αποφοίτησε παίρνοντας το μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σολίστ ARCM, το 1992. Για τις μεταπτυχιακές αυτές σπουδές, τού χορηγήθηκε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση. Την περίοδο αυτή, παρακολούθησε μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας με τον Bernard Keefe και στο Royal College of Music με τον J.Forster.
Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στο Trinity College of Music, με τον Peter Stark, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του το 1999. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης με τον διάσημο παιδαγωγό, Jorma Panula. Είναι κάτοχος πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας με άριστα. Σπούδασε τα ανώτερα θεωρητικά με τον συνθέτη Μιχ.Τραυλό στο Ωδείο ‘Ν.Σκαλκώτας’.
Ως βιολιστής, έχει συμπράξει ως σολίστ, με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με την Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών και με το Σύνολο εγχόρδων του Royal College of Music, ενώ έχει εμφανιστεί επανειλημμένα σε ρεσιτάλ στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στην Ολλανδία καθώς και σε εκπομπές στην τηλεόραση. Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία (EΡΑ-3). Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Από το 2001 είναι μόνιμο μέλος της ΚΟΑ, ως κορυφαίος βιολιστής.
Ίδρυσε και διευθύνει από το 2000 την ορχήστρα INTRARTI, με την οποία έχει δώσει πάρα πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, συμπράττοντας με κορυφαίους σολίστ όπως ο Δ. Σγούρος, ο Τ. Αποστολίδης, ο Γ. Δεμερτζής, ο Σ. Ναστάσα, ο Γ. Πέτρου, η Τζ. Δριβάλα κα, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια και κριτικές.
Έχει επίσης διευθύνει επανειλημμένα την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Thüringen Sinfoniker, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, την Astana Symphony Orchestra του Καζακστάν, την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Σουηδική Ορχήστρα Musica Vitae, και άλλα μικρότερα σύνολα.
Τα Χριστούγεννα του 2005 παρουσίασε με την ορχήστρα Ιntrarti, 9 παραστάσεις της όπερας Μαγικός Αυλός του W.A.Mozart στην αίθουσα ‘Αλεξάνδρα Τριάντη’ του ΜΜΑ σε σκηνοθεσία του Michael Hampe.
Υπήρξε διευθυντής μίας εκ των 4 ορχηστρών (στο μουσικό γυμνάσιο Ιλίου) που δημιουργήθηκαν από το Υπ. Παιδείας, έχοντας πραγματοποιήσει κατά την τριετία 2001-2004 δεκάδες εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και συναυλίες σε Δημοτικά σχολεία της Δυτικής Αττικής.
Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ ¨Συμφωνία¨ Πειραιά και νήσων Αργοσαρωνικού, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Comments are closed.